2019 Tribal Public Health Emergency Preparedness Conference Embassy Suites by Hilton Portland Airport – Portland, OR June 10-14, 2019

DRAFT AGENDA as of June 3, 2019 – subject to change

PRE-CONFERENCE (Spruce/Pines)

Monday, June 10, 2019

8:00 am – 5:00 pm Pre-Conference Training

PER 333: Isolation and Quarantine Response Strategies in the Event of a Biological Disease Outbreak in Tribal Nations – Day 1

Course Instructor: Kelly Hamilton, Rural Domestic Preparedness Consortium Julia Schlegel, Rural Domestic Preparedness Consortium

Tuesday, June 11, 2019

8:00 am – 5:00 pm Pre-Conference Training

PER 333: Isolation and Quarantine Response Strategies in the Event of a Biological Disease Outbreak in Tribal Nations – Day 2

Course Instructor: Kelly Hamilton, Rural Domestic Preparedness Consortium Julia Schlegel, Rural Domestic Preparedness Consortium

CONFERENCE – DAY 1

Wednesday, June 12, 2019

General 8:30 – 8:45	Welcome and Opening						
	Spruce/Oak						
General 8:45 – 10:15	Measles Outbreak Response in Clark County, Washington						
90 minutes	Cynthia Harry, Washington State Department of Health Chas Debolt, Washington State Department of Health Juventila Liko, Oregon Health Authority Monica Czapla, Clark County Health Department Alex Wu, CDC/Northwest Portland Area Indian Health Board						
Break 10:15 – 10:30	15 minutes						
	Pines			Firs			
Session 1 10:30 – 12:00	Threat Recognition and Response Jim Bennett, Bolante.NET		Pan Flu Scramble: Preparing Your Community for Surge				
90 minutes			Jean Randolph, CDC Office of Public Health Preparedness and Response Kelly Dickinson, CDC Office of Public Health Preparedness and Response				
Lunch 12:00 – 1:00	Lunch (Spruce/Oak)						
	Pines			Firs			
Session 2a 1:00 – 1:45 45 minutes	Oregon Tribal Caucus			Washington Tribal Caucus			
Session 2b 1:45 – 2:45	Oregon Tribal/State Breakout Session			Washington Tribal/State Breakout Session			
60 minutes		Cod	0.70				
Break 2:45 – 3:00	Cedars Brook (Recontion Stort						
15 minutes	Break/Reception Start						
General 3:00 – 4:30	Fireside Chat						
90 minutes							

CONFERENCE – DAY 2

Thursday, June 13, 2019

	Pines	Firs	Cedars	
Session 3	The PsySTART	Social Media in	Legal Preparedness to	
8:30 - 10:00	Responders and	Emergency	Address the Opioid	
	Anticipate.Plan.Deter	Management	Crisis in Indian Country	
90 minutes	Responder Resilience			
	System	Sara Smith, Federal	Tina Batra Hershey,	
		Emergency Management	University of Pittsburgh	
	Merritt Schreiber,	Agency (FEMA)		
	Harbor-UCLA Medical	Savannah Brehmer,		
	Center	FEMA		
Break 10:00 – 10:15	15 Minutes			
Session 4	Medical	Thinking Outside the	Legal Preparedness to	
10:15 – 10:55	Countermeasures	Box: Bolstering	Address the Opioid	
	Distribution Planning	Healthcare Response	Crisis in Indian Country:	
40 minutes	for Tribes	Capabilities	Listening Session	
	Lou Schmitz, American	Misty Bowechop, Port	Tina Batra Hershey,	
	Indian Health	Gamble S'Klallam Tribe	University of Pittsburgh	
	Commission for	Elya Baltazar, Northwest		
	Washington State	Healthcare Response		
	Heather Erb, American	Network		
	Indian Health			
	Commission for			
Busali	Washington State			
Break 10:55 – 11:10	15 Minutes			
Session 5	Maintaining	Tribal Public Health	Using GIS to Map Opioid	
11:10 – 11:50	Immunization Coverage	Partnerships Online	Use in the Spokane	
	as a Preparedness	Toolkit	Valley	
40 minutes	Measure			
		Tamara Fulwyler,	Richard Llewellyn,	
	Jody Anderson, Oregon	Washington State	Everett Fire Department	
	Health Authority	Department of Health		
	Immunization Program			
	Cecile Town, Oregon			
	Health Authority			
Lunch	Immunization Program			
11:50 – 1:00	Lunch (in Atrium)			
11.30 1.00				

CONFERENCE – DAY 2, continued Thursday, June 13, 2019

Session 6	Community Resiliency: Establishing the Tribal Mitigation Framework for				
1:00 - 2:00	Planning and Projects				
60 minutes	Erin Ward, FEMA Region X John Schelling, FEMA Region X Kristen Meyers, FEMA Region X Tracy DePew, Cow Creek Band of Umpqua Tribe of Indians Lee Shipman, Shoalwater Bay Tribe				
вгеак 2:00 – 2:15	15 Minutes				
2.00 - 2.15	Pines	Firs			
Session 7	Evolving the National Weather Service	Key Components for Tribal Legal			
2:15 – 2:55	(NWS) for the Future	Preparedness			
40 minutes	Tyree Wilde, National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA)/National Weather Service	Heather Erb, American Indian Health Commission for Washington State			
Break 2:55 – 3:10	15 Minutes				
Session 8	Standing Up a Tribal Medication Coordinating Public Health				
3:10 - 4:40	Dispensing Center (or POD)	Messaging during Crisis			
90 minutes	Lou Schmitz, American Indian Health Commission for Washington State	Cory Portner, Washington State Department of Health Jessica Baggett, Washington State Department of Health			

CONFERENCE – DAY 3

Friday, June 14, 2019

	Pines	Fir	S	Cedars	
Session 9	Coalition on Inclusive	WTN On-The	-Go: Your	Utilizing State	
8:30 - 9:10	Emergency Planning	g Go-To Application		Laboratory Services – for	
		During Emergencies		Everyday Community	
40 minutes	Jim House, Washington	ton Lauren Freelander,		Health and for	
	State Council on	Washington State		Emergency Response	
	Independent Living	Department of Health			
		Kennly Asato,		Soyeon Lippman,	
		Washington S	itate	Washington State	
		Department of	of Health	Department of Health	
Break					
9:10 - 9:20	10 Minutes				
Session 10	Mutual Aid Agreements E	Between	Good to Go	: An Evacuation	
9:20 - 10:00	Tribes and Local Health Ju	urisdictions	Preparedness Project		
40 minutes	Lou Schmitz, American Inc	erican Indian Health Summer		Varfield, Spokane Regional	
	Commission for Washingt	erican Indian Health		ict	
	Heather Erb, American Ind				
	Commission for Washingt				
Break		15 Mi	nutes		
10:00 - 10:15	15 Windles				
	Spruce/Oak				
General	The Need for Cultural Capacity in Disaster Relief – It's a Public Health Issue				
10:15 – 11:15					
	Dereck Stonefish, Indigenous Allied Consulting				
60 minutes	Kim Cookemboo, Indigenous Allied Consulting				
General	Wrap-up Session				
11:15 – 11:45					
General	Closing				
11:45 – 12:00					