2019 Tribal Public Health Emergency Preparedness Conference Embassy Suites by Hilton Portland Airport – Portland, OR June 10-14, 2019

DRAFT AGENDA as of May 3, 2019 - subject to change

PRE-CONFERENCE

Monday, June 10, 2019

8:00 am – 5:00 pm **Pre-Conference Training**

PER 333: Isolation and Quarantine Response Strategies in the Event of a Biological Disease Outbreak in Tribal Nations – Day 1

Course Instructor: Rural Domestic Preparedness Consortium

Tuesday, June 11, 2019

8:00 am – 5:00 pm **Pre-Conference Training**

PER 333: Isolation and Quarantine Response Strategies in the Event of a Biological Disease Outbreak in Tribal Nations – Day 2

Course Instructor: Rural Domestic Preparedness Consortium

CONFERENCE – DAY 1

Wednesday, June 12, 2019

General	Welcome and Opening				
8:30 – 8:45				A	
General	Measles Outbreak Response in Clark County, Washington				
8:45 – 10:15					
00	Washington State Depar	rtment of Hea	lth		
90 minutes	HHS Region X				
	Clark County Health Department Cowlitz Tribe				
Break					
10:15 - 10:30	15 minutes				
	Breakout 1		Breakout 2		
Session 1	Threat Recognition and	Response	Pan Flu Scramble: A Tool for		
10:30 - 12:00			Assessing Medical Surge Capacity		
	Jim Bennett, Bolante.NE	T	and Advancing Planning		
90 minutes					
			Jean Randolph, CDC Office of Public		
	He		Health Prep	Health Preparedness and Response	
			Kelly Dickinson, CDC Office of Public		
	Health Preparedness and Response		paredness and Response		
Lunch	Lunch				
12:00 – 1:00					
	Breakout 1	Break	out 2	Breakout 3	
Session 2a					
1:00 – 1:45	Washington Tribal	Idaho Trib	al Caucus	Oregon Tribal Caucus	
	Caucus				
45 minutes					
Session 2b	Washington				
1:45 – 2:45	Tribal/State Breakout	Idaho Trib		Oregon Tribal/State	
	Session	Breakout	Session	Breakout Session	
60 minutes					
Break					
2:45 – 3:00	Break/Reception Start				
15 minutes					
General					
3:00 – 4:30					
3.00 - 4.30	Fireside Chat				
90 minutes					

CONFERENCE – DAY 2

Thursday, June 13, 2019

	Breakout 1	Breakout 2		
Session 3	The PsySTART Responders and	Social Media in Emergency		
8:30 – 10:00	Anticipate.Plan.Deter Responder	Management		
	Resilience System			
90 minutes		Sara Smith, Federal Emergency		
	Merritt Schreiber, Harbor-UCLA	Management Agency (FEMA)		
	Medical Center			
Break	15 Minutes			
10:00 – 10:15				
Session 4	Medical Countermeasures	Evolving the National Weather		
10:15 – 10:55	Distribution Planning for Tribes	Service (NWS) for the Future		
40 minutes	Lou Schmitz, American Indian Health	Tyree Wilde, National Oceanic and		
	Commission for Washington State	Atmospheric Administration		
	Heather Erb, American Indian Health	(NOAA)/National Weather Service		
	Commission for Washington State			
Break	15 Minutes			
10:55 – 11:10				
Session 5	Maintaining Immunization Coverage	Coalition on Inclusive Emergency		
11:10 – 11:50	as a Preparedness Measure	Planning		
40 minutes	Jody Anderson, Oregon Health	Jim House, Washington State Council		
40 111111111111111111111111111111111111	Authority Immunization Program	on Independent Living		
	Cecile Town, Oregon Health	on macpendent Living		
	Authority Immunization Program			
Lunch	Authority infilialization Program			
11:50 – 1:00	Lunch			
Session 6	Community Resiliency: Establishing the Tribal Mitigation Framework for			
1:00 – 2:00	Planning and Projects			
	3			
60 minutes	Erin Ward, FEMA Region X			
	John Schelling, FEMA Region X			
	Kristen Meyers, FEMA Region X			
	Tracy DePew, Cow Creek Band of Umpqua Tribe of Indians			
	Lee Shipman, Shoalwater Bay Tribe			
Break	15 Minutes			
2:00 – 2:15	TO Milliates			

CONFERENCE – DAY 2, continued

Thursday, June 13, 2019

	Breakout 1	Breakout 2	
Session 7	Thinking Outside the Box: Bolstering	Key Components for Tribal Legal	
2:15 – 2:55	Healthcare Response Capabilities	Preparedness	
40 minutes	Misty Bowechop, Port Gamble S'Klallam Tribe Elya Baltazar, Northwest Healthcare Response Network	Heather Erb, American Indian Health Commission for Washington State	
Break 2:55 – 3:10	15 Minutes		
Session 8	Standing Up a Tribal Medication	Introduction to Crisis & Emergency	
3:10 – 4:40	Dispensing Center (or POD)	Risk Communications	
90 minutes	Lou Schmitz, American Indian Health Commission for Washington State	Cory Portner, Washington State Department of Health Julie Graham, Washington State Department of Health	

CONFERENCE – DAY 3

Friday, June 14, 2019

	Breakout 1	Breakout 2		
Session 9	Tribal Public Health Partnerships	WTN On-The-Go: Your Go-To		
8:30 – 9:10	Online Toolkit	Application During Emergencies		
40 minutes	Tamara Fulwyler, Washington State	Lauren Freelander, Washington State		
	Department of Health	Department of Health		
		Kennly Asato, Washington State		
		Department of Health		
Break				
9:10 – 9:20	10 Minutes			
Session 10	Mutual Aid Agreements Between	Good to Go: An Evacuation		
9:20 - 10:00	Tribes and Local Health Jurisdictions	Preparedness Project		
40 minutes	Lou Schmitz, American Indian Health	Summer Warfield, Spokane Regional		
	Commission for Washington State	Health District		
	Heather Erb, American Indian Health			
	Commission for Washington State			
Break	15 Mi	inutes		
10:00 - 10:15	15 Minutes			
General	The Need for Cultural Capacity in Disaster Relief – It's a Public Health Issue			
10:15 – 11:15				
	Dereck Stonefish, Indigenous Allied Consulting			
60 minutes	Kim Cookemboo, Indigenous Allied Consulting			
General	Wrap-up Session			
11:15 – 11:45				
General	Closing			
11:45 – 12:00	Closing			