2019 Tribal Public Health Emergency Preparedness Conference Embassy Suites by Hilton Portland Airport – Portland, OR June 10-14, 2019

DRAFT AGENDA as of May 14, 2019 - subject to change

PRE-CONFERENCE

Monday, June 10, 2019

8:00 am – 5:00 pm **Pre-Conference Training**

PER 333: Isolation and Quarantine Response Strategies in the Event of a Biological Disease Outbreak in Tribal Nations – Day 1

Course Instructor: Rural Domestic Preparedness Consortium

Tuesday, June 11, 2019

8:00 am – 5:00 pm **Pre-Conference Training**

PER 333: Isolation and Quarantine Response Strategies in the Event of a Biological Disease Outbreak in Tribal Nations – Day 2

Course Instructor: Rural Domestic Preparedness Consortium

CONFERENCE – DAY 1

Wednesday, June 12, 2019

General 8:30 – 8:45	Welcome and Opening				
General	Measles Outbreak Response in Clark County, Washington				
8:45 – 10:15	and a second control of the second control o				
90 minutes	Washington State Department of Health HHS Region X Clark County Health Department Cowlitz Tribe				
Break	15 minutes				
10:15 – 10:30		15 1111	ilutes		
	Breakout 1			Breakout 2	
Session 1	Threat Recognition and Response		Pan Flu Scramble: Preparing Your		
10:30 – 12:00			Community for Surge		
	Jim Bennett, Bolante.NET				
90 minutes			Jean Randolph, CDC Office of Public		
			Health Prep	paredness and Response	
			Kelly Dickinson, CDC Office of Public		
			Health Prep	paredness and Response	
Lunch 12:00 – 1:00	Lunch				
	Breakout 1	Break	out 2	Breakout 3	
Session 2a					
1:00 - 1:45	Washington Tribal	Islaha Tuib	-1.6	Outron Tribal Course	
	Caucus	Idaho Trib	ai Caucus	Oregon Tribal Caucus	
45 minutes					
Session 2b	Machinetes				
1:45 – 2:45	Washington	Idaho Trik	Idaho Tribal/State Oregon Trib		
	Tribal/State Breakout Session	Breakout	Session	Breakout Session	
60 minutes	Session				
Break					
2:45 – 3:00	Break/Reception Start				
15 minutes	*				
General					
3:00 – 4:30	Fireside Chat				
		1110310	Onat		
90 minutes					

CONFERENCE – DAY 2

Thursday, June 13, 2019

	Breakout 1	Breakout 2	Breakout 3
Session 3	The PsySTART	Social Media in	Legal Preparedness to
8:30 – 10:00	Responders and	Emergency	Address the Opioid
	Anticipate.Plan.Deter	Management	Crisis in Indian Country
90 minutes	Responder Resilience		
	System	Sara Smith, Federal	Tina Hershey, University
		Emergency Management	of Pittsburgh
	Merritt Schreiber,	Agency (FEMA)	
	Harbor-UCLA Medical		
	Center		
Break 10:00 – 10:15	15 Minutes		
Session 4	Medical	Thinking Outside the	Legal Preparedness to
10:15 – 10:55	Countermeasures	Box: Bolstering	Address the Opioid
	Distribution Planning	Healthcare Response	Crisis in Indian Country:
40 minutes	for Tribes	Capabilities	Follow-Up Discussion
	Lou Schmitz American	Misty Poweshop Port	Tina Harshay University
	Lou Schmitz, American Indian Health	Misty Bowechop, Port Gamble S'Klallam Tribe	Tina Hershey, University of Pittsburgh
	Commission for	Elya Baltazar, Northwest	or Fittsburgii
	Washington State	Healthcare Response	
	Heather Erb, American	Network	
	Indian Health		
	Commission for		
	Washington State		
Break	15 Minutes		
10:55 – 11:10 Session 5	Maintaining	Tribal Public Health	Using GIS to Map Opioid
11:10 – 11:50	Immunization Coverage	Partnerships Online	Use in the Spokane
11.10 11.50	as a Preparedness	Toolkit	Valley
40 minutes	Measure		,
		Tamara Fulwyler,	Richard Llewellyn,
	Jody Anderson, Oregon	Washington State	Everett Fire Department
	Health Authority	Department of Health	
	Immunization Program		
	Cecile Town, Oregon		
	Health Authority		
	Immunization Program		
Lunch	Lunch		
11:50 – 1:00			

CONFERENCE – DAY 2, continued

Thursday, June 13, 2019

Session 6	Community Resiliency: Establishing the Tribal Mitigation Framework for		
1:00 - 2:00	Planning and Projects		
60 minutes	Erin Ward, FEMA Region X		
	John Schelling, FEMA Region X		
	Kristen Meyers, FEMA Region X		
	Tracy DePew, Cow Creek Band of Umpqua Tribe of Indians		
	Lee Shipman, Shoalwater Bay Tribe		
Break	15 Minutes		
2:00 – 2:15	15 Willutes		
	Breakout 1	Breakout 2	
Session 7	Evolving the National Weather Service	Key Components for Tribal Legal	
2:15 – 2:55	(NWS) for the Future	Preparedness	
40 minutes	Tyree Wilde, National Oceanic and	Heather Erb, American Indian Health	
	Atmospheric Administration	Commission for Washington State	
	(NOAA)/National Weather Service		
Break	15 Minutes		
2:55 – 3:10	15 Winutes		
Session 8	Standing Up a Tribal Medication	Introduction to Crisis & Emergency	
3:10 – 4:40	Dispensing Center (or POD)	Risk Communications	
90 minutes	Lou Schmitz, American Indian Health	Cory Portner, Washington State	
	Commission for Washington State	Department of Health	
		Julie Graham, Washington State	
		Department of Health	

CONFERENCE – DAY 3

Friday, June 14, 2019

	Breakout 1	Breakout 2	
Session 9	Coalition on Inclusive Emergency	WTN On-The-Go: Your Go-To	
8:30 - 9:10	Planning	Application During Emergencies	
40 minutes	Jim House, Washington State Council	Lauren Freelander, Washington State	
	on Independent Living	Department of Health	
		Kennly Asato, Washington State	
		Department of Health	
Break	10 Minutes		
9:10 – 9:20	10 Minutes		
Session 10	Mutual Aid Agreements Between	Good to Go: An Evacuation	
9:20 - 10:00	Tribes and Local Health Jurisdictions	Preparedness Project	
40 minutes	Lou Schmitz, American Indian Health	Summer Warfield, Spokane Regional	
	Commission for Washington State	Health District	
	Heather Erb, American Indian Health		
	Commission for Washington State		
Break	15 Minutes		
10:00 – 10:15	15 Millutes		
General	The Need for Cultural Capacity in Disaster Relief – It's a Public Health Issue		
10:15 – 11:15			
	Dereck Stonefish, Indigenous Allied Consulting		
60 minutes	Kim Cookemboo, Indigenous Allied Consulting		
General	Wrap-up Session		
11:15 – 11:45	With Jession		
General	Closing		
11:45 – 12:00	Closing		